De fleste af os har set betegnelsen ‘E10’, når vi har tanket bilen, men hvad betyder det, og kan din Suzuki køre på den nye type benzin?

Når vi har tanket bilen vil de fleste have bemærket den grønne cirkel med betegnelsen ‘E5’ eller ‘E10’, og måske har du også undret dig over, hvad det betyder. Den korte forklaring er, at det indikerer mængden af bioætanol i benzinen, og for nu at svare på det vigtigste spørgsmål først, så kan din Suzuki naturligvis køre på den nye E10 benzin uden problemer, hvis blot den er fra 1992 eller nyere, og det er langt de fleste Suzukier i Danmark.

Det handler om miljøet

E10 betyder, som sagt, at der er blandet 10 procent bioætanol i benzinen, og det handler naturligvis om miljøet. EU har en målsætning om at reducere CO2-udledningen i Europa, og ved at benytte 10 procent bioætanol i benzinen anslås det at man kan reducere CO2-udledningen fra bilismen i Europa med 200.000 tons om året.

Hvad er bioætanol?

Bioætanol er alkohol eller sprit udviklet fra biomasse som halm, træ eller bionedbrydeligt affald. Vi har i adskillige år tanket E5 95 oktan, hvor der altså var 5 procent bioætanol, og nu øges indholdet til 10 procent med E10 95 oktan. Der vil dog fortsat kun være fem procent bioætanol i oktan 98. 

Kører jeg lige så langt på literen?

Ja. Energieffektiviteten i bioætanol og benzin er den samme, så forbruget vil være uændret, og det samme vil oplevelsen bag rattet, for der er ingen forskel på at køre på E5 og E10.

Kan alle biler køre på E10?

Der er omkring fem procent af de ældre biler i Danmark, som ikke kan køre på E10 benzin, men de vil stadig være i stand til at tanke E5 på langt de fleste tankstationer. Hvis man en dag ikke kører i sin egen bil og er i tvivl, vil det være indikeret på tankdækslet, om bilen kan tankes med E10.

Hvad hvis man tanker E10 ved en fejl?

Hvis man ved en fejl tanker E10 på en ældre bil, som kun kan køre på E5, er der to muligheder. Hvis man opdager fejlen i tide, kan man blot fylde på med E5 og køre videre. Men hvis man har fyldt en tom tank op, så skal tanken tømmes – akkurat som hvis man kommer til at tanke diesel på en benzinbil.   

Suzuki artikler og nyheder Artikler & nyheder

Cappuccino - Suzukis charmerende roadster
Suzuki Motorsport 2021
Suzuki Motorsport deltager i både nationale og internationale rallyløb, herunder den danske DM...
Suzuki 4x4 Denmark - offroad for alle
Suzukis offroad modeller har deres egen fanskare, der arrangerer træf og deler tips og tricks med...