16. August 2019
Forruden er en vigtig del af bilens sikkerhedskonstruktion
Formålet med bilens forrude har oprindeligt været at beskytte os mod vind, vejr, og hvad ellers luften måtte indeholde af ting, der kan ramme os under kørslen. Men i de seneste årtier har det skærmende glas fået endnu en vigtig rolle. I dag er bilens forrude med til at afstive karosseriet og sikre, at airbaggene virker efter hensigten. Og hvis en forrude skal udskiftes, stiller det specielle krav til den montør, som skal udføre arbejdet.
Store krav til forruden
Når bilfabrikanter konstruerer karosserier, der skal leve op til kravene hos det europæiske crashtestinstitut EuroNcap, monteres forruden med en lim, der er specielt egnet til formålet. Under crashtesten sendes bilen frontalt ind i en forskudt barriere med 64 km/t. Her er det forrudens opgave at være med til at afstive kabinen og modstå trykket fra de udløsende frontairbags. Hvis forruden her trykkes ud af rammen, vil fører- og passagerairbaggen ikke kunne yde den rette beskyttelse. Bilens forrude er med til at afstive karosseriet og sikre, at airbaggene virker efter hensigten. I EuroNcaps fodgængertest skal forruden desuden kunne modstå trykket fra en testdummy, der påkøres og rammer forruden. Og ikke mindst er forruden selvfølgelig vigtig for tagkonstruktionens stivhed i forbindelse med en vælteulykke.

Monteringen af en ny forrude skal derfor ske forskriftsmæssigt og med brug af lim og materialer, der har den rette styrke og funktion
Stil krav til montøren
Forruden i nye biler er fra fabrikken fæstnet til vinduesrammen med en lim, der kan modstå de store træk- og forskydningskræfter under en kollision. Suzukis frontruder er fra fabrikken monteret med en lim, der har en specifik forskydningsstyrke. Hvis en sådan rude skal udskiftes, bør man sikre sig, at montøren følger Suzukis anvisninger. Det gælder såvel håndtering som fremgangsmåde, værktøjer og materialer. Der findes mange forskellige typer af lim med forskellige egenskaber, men der er ingen lovkrav til hverken materialer eller monteringsmåde.
Mange fejlkilder
Da der ikke findes nogen autorisation på området, er det i højere grad op til bilejeren selv at sikre sig mod forkert udført arbejde. Men der er desværre en del muligheder for at begå fejl. Udover at anvende for svag lim, kan der ske fejl i processen. For eksempel skal den gamle limfuge skæres ned til en specifik tykkelse, før den kan fungere som grundlag for den nye limfuge. Og har vinduesrammen tæringer, skal dette først udbedres, dels for at beskytte mod yderligere tæring, dels for at kunne skabe et egnet underlag for den nye lim. Endelig bør man sikre sig, at bilens nye forrude har samme egenskaber som den, bilen blev leveret med. For eksempel at den er støjdæmpet, som tilfældet er på en S-Cross diesel. Og som ved andre reparationer kan udskiftning af forruden i øvrigt også spille ind på senere reklamationer i garantiperioden. Er man det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du rådfører dig med et Suzuki-værksted, hvis mekanikere er uddannet i at montere forruder efter Suzukis anvisninger.
På biler med automatiske nødbremsesystemer, kan der sidde et eller flere kameraer, der kigger ud af forruden. Kameraerne skal have det bedste udsyn, hvorfor det igen er vigtigt, at ruden har den helt rigtige specifikation. Efter den nye forrude er monteret, skal kamerasystemet kalibreres til den nye forrude, så man er helt sikker på, at systemet virker som det skal.