Få en oplevelse offroad

At køre offroad er for mange lig med både eventyr og fællesskab, men hvad skal du bruge, hvordan kommer du i gang og hvor må du køre? Det har vi spurgt offroad-instruktøren Per Bertelsen om.

Per Bertelsen, der har hjemmesiden www.bertelsen.nu, lever af at lave kurser i offroadkørsel og er specialist i Suzuki Jimny, som er Danmarks mindste rigtige offroader. Så hvad kræver det, hvis du vil i gang med at køre offroad?

“Det første er naturligvis en bil som er bygget til offroadkørsel, og det vil som minimum sige, at den skal have firehjulstræk og en fornuftig frihøjde,” siger Per Bertelsen. “Firehjulstræk gør det nu ikke alene, for den skal også være konstrueret med de rigtige angrebsvinkler, så den kan forcere forhindringerne og komme fri af dem igen. Og det er en Jimny.”

IMG 7764 beskaret

Jimny er en ægte offroader

IMG 7857 beskaret

Hvor må man køre?

Udstyr, udstyr og udstyr

Når du begynder at køre offroad vil du også opdage, at en Jimny er som et blankt lærred ejerne ofte sætter deres eget præg på. Der findes uendeligt meget udstyr – fra grovere dæk og en anden undervogn med mere frihøjde over beskyttelsesplader, spil, tagbagagebærer, telte, differentialer som kan styres via Bluetooth eller en kompressor, der kan lukke luft ud og ind af dækkene.

Eventyr uden for vejen

At køre offroad handler naturligvis også om at tage på eventyr selv efter at vejen er hørt op, og komme steder hen, som ingen andre kan.

“Man kan bare smide sine ting ind i bagagerummet og så tage af sted,” som Per Bertelsen siger. “Der findes også færdige ture man kan tage på, enten alene eller sammen med andre, hvor der er en lejr man kører til hver aften. Her man bliver en del af et fællesskab, og der er altid nogen som kan hjælpe, hvis der er noget man ikke lige ved.”

Den slags arrangementer findes i hele verden, uanset om man vil køre bjerge i Spanien eller ørkenen i Marokko, og afhængig af hvilket niveau man vælger, er det ikke altid nødvendigt med en offroader.

“Bare bilen har firehjulstræk, så kan man komme langt – jeg har en Ignis med firehjulstræk, som har været af sted flere gange, men som regel tager jeg altså min Jimny!”

Suzuki artikler og nyheder Artikler & nyheder

Store eventyr i små suzukier
Selvom en Suzuki er lille og af ældre dato, kan den medvirke til utrolige eventyr over bjerge og...
Platformen er en del af hemmeligheden
Vi ser den aldrig, men mærker den hver gang, vi kører i vores bil. Platformen er den skjulte...
Forruden er en vigtig del af bilens sikkerhedskonstruktion
Formålet med bilens forrude har oprindeligt været at beskytte os mod vind, vejr, og hvad ellers...